Felbecsülhetetlen magok
2014. június 27. írta: Zsuzsiblog

Felbecsülhetetlen magok

   Egy liter szűrt meggylé elkészítéséhez sokkal több idő és energia szükséges, mint azt az ember manapság gondolná.
A kertünk csücskében elvadult egy meggyfa, és a le nem szedett meggyek magvaiból, lehullva, új sarjak támadtak. Ez a mi meggybokrunk, mert nagyjából 10 négyzetméteren maximum derékig érő ágakon terem most nekünk igazi fanyar-édes fekete meggyet. Ez azért nagyszerű, mert nem kell létra a leszedéséhez, viszont karcolgat, ahogy közte jár az ember.

ujfehertoi_furtos_meggy_napocskaval.jpgZoli vállalta ezt a munkát, és egy óra alatt egy kisebb fazék félig telt meg friss meggyel. Ezt sajnos nem volt időnk azonnal feldolgozni, csak 3 nap múlva ültünk le kimagozni, de ketten készen voltunk vele fél óra alatt. (1,5óránál tartunk)
    Ezután botmixerrel kis adagokban összeturmixoltam, befőttes üvegben, hogy ne legyen minden és mindenki tiszta meggylé körülöttem. Egy részét lefagyasztottam fagyinak, egy részét összekevertük joghurttal, és vacsi után elnassoltuk, egy másik részét pedig meghagytuk ivólének. Ez a lé leszűrve, picit felhígítva vízzel a legjobb, cukor nélkül, természetesen. :-)
Mostanság nem állunk olyan jól idővel. Nincs belőle kevesebb, csak több felé szeretnénk osztani, mint lehetséges. :-) Mindenesetre ez a meggyeskedés összességében, mosogatással együtt több mint 2 órát vett igénybe, kézimunkát, és némi áramot. Tartósítás nélkül csak 2 napig, jó hűtő esetén 3 napig élvezhető.

   Egy általam is kedvelt üdítő márka 50%-os meggylevének az ára 419Ft. Tartalmaz azonban cukrot, és citromsavat is pluszban, ami szerintem felesleges, de mindenki maga érzi, hogy mit szeret megenni/meginni, és mit nem.290_5_big.jpg

Ha a doboz előállítását, és kiürülvén szemétként a környezetterhelését, újrahasznosításának költségeit, amik együtt bizonyára tetemesek, nem tekintjük, akkor igazából 200Ft-ért dolgoztunk Zolival ketten otthon óránként. (Habár csak a 2. órában dolgoztunk együtt, a súlyozott számítástól eltekintenék.)
Mi nem is locsoltuk ezt a fát, de a termelők, akiknek ezen múlik a bevételük, így az életük, bizonyára. El tudjuk képzelni, hogy ők mennyiért adták ennek az üdítőgyártónak a meggyük kilóját? Bele sem merek gondolni, ugyanis ha megteszem, felháborodok, ami meg árt a szépségemnek. :-)
     Felbecsülhetetlen azonban az, hogy biztosan tudom, az én meggylevem, fagyim, „görög”joghurtom, … vegyszer nélkül megérett, valódi meggyből készült, az összes kukacot (a fenti adagból 1db-ot) én vettem ki a saját kezemmel, tudom, hogy nincs benne cukor, tartósítószer, sav, aroma, vagy bármi természetes, neadjisten mesterséges szörnyület, hanem csak és kizárólag meggy. Na, meg szűrt víz a saját kertünkben fúrt kútból. Persze ezzel nem mindenki büszkélkedhet, illetve nem mindenki ilyen szerencsés.

     Ezzel a történettel arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a nagyik, vagy a piacon áruló nénik (hisz ők is nagyijai valakinek) kertjében, meg úgy általában a vidéki kertekben termett gyümölcs hordozza a valódi TÁPlálékot, és hozza meg az EGÉSZséget, nem pedig a boltban vásárolt, drágább kategóriájú gyümölcslé. Drágább, mert az a „100%-os”, az a „valódi gyümölcsből készült”, és a „frissen préselt”. Frissen. Ugyan már egy hete ott áll a polcon, előtte utazott napokig egy teherautón, mielőtt állt volna a raktárban ki tudja hány hétig, gyártás, feldolgozás, és csomagolás után. Miután frissen lepréselték. Persze vannak már 100%-os nagy kiszereléses, jómagyar, tiszta gyümölcslevek, ami egy nagyszerű átmenet a házi és a nagyüzemi között, a kettő jelzőből adódó összes járulékkal.
meggymag-parna.jpg   Ne dőljünk be a marketing által évtizedek alatt, finoman kidolgozott, és tudat alatti, belső folyamatainkra épülő, azokra ható technikáknak, hanem értékeljük a valódi munkát! A nap erejével érlelt, emberi kezek által szüretelt, és általunk, otthon feldolgozott gyümölcsöket. Szánjuk rá az időnket, akkor is, ha úgy érezzük, 100 fontosabb dolgunk lenne. NINCS! Annál nem fontosabb egy munkahelyi e-mail, vagy egy sorozat a tv-ben, hogy odafigyeljünk arra, mivel tápláljuk a testünket, a fizikai létünk, és vele a lelkünk. Esetleg ha a gyerekek lefoglalnak. :-) Legközelebb viszont őket is le lehet foglalni a meggymagozással, vagy a már előkészített magok számára huzatvarrással. Így ha valami cukros vacaktól fájna netán a poci, a saját meggymagpárjájával enyhítheti a fájdalmat! Egy életre megtanulja ezt a megoldást, és eszébe sem jut gyógyszert bevenni rá. Önmagunk MEGGYógyítása pedig felbecsülhetetlen tudás!
Ezekkel a párnákkal pedig kifejezetten mókás lehet a gyógyulás. Hűthető, fűthető, fájdalmat enyhítő. :-)

 

Szeretettel: Zsuzsi

Képek forrása:
www.szatmarialma.hu
www.szegedma.hu Hungarikumok II. (Szakál Ágnes kézműves meggymagpárnái)
www.meggymagparna.hupont.hu
www.eletszepitok.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tulipanosladika.blog.hu/api/trackback/id/tr156434623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása