Ambrózia, az élet-szer
2016. január 13. írta: Zsuzsiblog

Ambrózia, az élet-szer

     Egy ideje kézműves szappanok készítésébe fogtam. Itt a tanyán, közel a természethez, elsődleges volt, hogy a szappanok összetétele maximálisan természetes eredetű legyen, és lehetőleg olyan gyógynövényeket tartalmazzon, amik jobbá teszik a bőrünk állapotát, legyen az teljesen általános, kissé zsíros, vagy száraz, megviselt a sminkeléstől, vagy netán beteg valamilyen formában. Hosszas próbálgatás után öt gyógynövényt választottam, melyek közül most az egyikről írok részletesen.
20160113_144042_20160113154030166.jpgHad mutassam be most kicsit közelebbről az Életvirág Ambróziás szappan legfontosabb összetevőjét, az Ambróziát. Teljes nevén Ambrosia Artemisiifolia, becsületes magyar nevén ürömlevelű parlagfű.
A közvélemény sodrásában erre szóra sajnos egyből kettőt lépünk hátra, és bent tartjuk a levegőt, nehogy bármilyen módon is kárt tehessen bennünk. A berögzült, hibás gondolatokat szeretném most kissé meggyomlálni, és megmutatni a parlagfüvet egy másik szemüvegen keresztül.

     Nagyon tetszik, hogy szép magyar nyelvünk most is mindent megmagyaráz. Parlagfű: a parlagon hagyott területeken megjelenő fű. Gondolj bele! Felszántják a földet, bevetik, learatják, felszántják, és ezt folytatják addig, amíg az a terület ki nem ürül. Mikor a földben nincs tápanyag, parlagon hagyják, és akkor megjelenik rajta a parlagfű.
Behálózza sűrűn gyökereivel a talajt, erős szára megnő és csipkés levelei egymást érve elfedik a naptól a talaj felső rétegét. Az esőt leengedi, de a közvetlen napot nem, így kiszáradni nem tud a talaj, csak gyűjtögetni a tápanyagokat. Ezt mindaddig csinálja, míg a tövében meg nem jelennek más fűfélék, és a föld elég erőssé nem válik, hogy eltartsa azokat. Ekkor fokozatosan visszahúzódik. Ha nem írtanánk kötelező jelleggel, akkor magától vonulna vissza néhány év alatt. Személyes tapasztalatom, hogy mikor megvettük a tanyánkat, nem volt rajta parlagfű! Az első szántásunk és betakarításunk után jelent meg a homokon. Az Alföldön igazi folyós szürke homok van, mint egy tengerparton – mondjuk nem csoda, hisz régen itt tenger volt – és mikor megpróbáltam egy parlagfüvet kihúzni, akkor a gyökerei közt, és csak ott volt sötétbarna, nedves a föld. A terméketlen homokból termőföld lett általa. A szívem szakadt meg, hogy az ellenőrző helikopterek érkezéséig ki kellett szednünk mindet. Ugyanis így hozathattunk trágyát, hogy tudjunk ültetni eredményesen. Talán nem véletlen az sem, hogy az ókori mitológiában ambróziának hívták az istenek eledelét, az örök élethez, és szellemi emelkedettséghez kellő táplálékokot. Nem állítom, hogy ugyanarról van szó, nyilván véletlen, hogy ugyanígy hívják ezt a “gazt”.
pfh2_1.jpg     Na, de elkalandoztam! :) A parlagfű tehát újjáéleszti a földet, és minket is, ha hagynánk neki. Én speciel hagyom :) Ahogy a Föld bőrére, vagyis a talajrétegre jó hatással van, úgy az emberére is. Kenőcsben, borogatásként, illetve szappan által is a bőrfelszín sebeit szárítja, nyugtatja, fertőtleníti, szövetregenerálókkal együtt alkalmazva hatékonyan elősegíti a sebgyógyulást. Az Ambróziás szappanomnak édes, fűszeres illata van, teafaolajat is tartalmaz, így alkalmas a gyulladásra hajlamos, érzékeny, száraz bőr rendszeres ápolására, gyengéd tisztítására.
    A virágzás, és magzás előtti növények felső egyharmadát érdemes gyűjteni, akkor van kirobbanó formában. Lehet nyersen is rágicsálni, fokozza a száj szárazságát, a nyálkahártya és az íny fertőzéses, gyulladásos tüneteit, égő érzéseit, rendszeres használata csökkenti a fogak szuvasodási hajlamát, viszont piszok keserű. A forrázata is, tehát teaként fogyasztva is, sok önfegyelmet kíván, viszont megéri. Életerő-fokozó, állapotjavító SZER.

Nézzük, mit csinál a létfontosságú szervekkel:
A vese szűrőrendszerét tisztítja, működését erősíti, terheit csökkenti. A húgyhólyag, a húgycső, a kismedence fertőzéseire és gyulladásaira is hasonló okokból jó. Általános veseerősítő, enyhe, kíméletes vízhajtó. Rendszeres használata csökkenti a húgysavszintet, a köszvényes tüneteket, az ízületi gyulladásokat, lazábbá, hajlékonyabbá, mozgékonyabbá teszi az ízületeket. Javasolható a hasnyálmirigy tisztítására, gyulladásának kezelésére, bőséges folyadékbevitel mellett. Erősíti a májműködést és egyben tisztítja a májat, segít méregteleníteni a szervezet legnagyobb méregtelenítő szervét. A tápcsatorna teljes hosszában szünteti a hurutokat, lerakódásokat, az erjedő, rothadó és egyéb gázképző folyamatokat. Az idegrendszert közvetlenül nyugtatja, erősíti, de a mérgek felszámolásával közvetve is megteszi ugyanezt, hiszen csökkenti az ingerlő hatások jelenlétét. A nyirokrendszer működését képes oly mértékben felgerjeszteni, hogy az szinte megtáltosodik, és könnyűszerrel elbánik a súlyosabb támadásokkal is, anélkül hogy kizsarolná a szervezet energiatartalékait. Képes a vérben megjelenő fertőzéseket, élősködőket, mérgeket felszámolni, mint szokatlanul hatékony immunrendszererősítő. Torok-, mandula-, hangszálgyulladás, rekedtség esetén forrázatának fogyasztása, illetve az azzal történő napi többszöri, rendszeres gargalizálás gyors javulást eredményez.
A tüdőre szárító, tisztító hatása van, így a benne esetlegesen kialakuló nyálkatúlsúlyt gyorsan és hatékonyan csökkenti. Hörghurut és hurutos köhögés esetén is javallt. Emellett segít az elzáródott léghólyagok megnyitásában, ezáltal növeli a légzőfelületet. Így fulladásos rohamok során gyors segítségként alkalmazható, légzésnyugtató, légzéskönnyítő hatásánál fogva is. A tüdőben kialakult lerakódások eltávolításában, daganatainak, szövetburjánzásainak felszámolásában is hatékony.
A parlagfűvel az allergiás jellegű védekező reakciók jelentősen csökkenthetők, sőt szüntethetők. Így orvosolja a pázsitfű- és a parlagfű-allergiát, valamint a virágpor- és egyéb porallergiákat, mivel felerősíti, ellenállóvá teszi a szervezetet, s annak így nem kell vészreakcióhoz folyamodnia.

     Nekem nincs allergiám, de a páromnak volt, mikor megismerkedtünk. Több mint 10 éve szenvedett tőle, mikor én is ízelítőt kaptam belőle. Márciustól októberig szedte a gyógyszert, prüszkölt, törölte az orrát. A nyári „durva“-időszakban a gyógyszer mellett is egy homályos fátyol mögül nézte a világot, és onnan is vette a levegőt, amihez sokkal több energia kellett. Hamar elfáradt, figyelme szétszóródott, ettől ügyetlen lett, és ingerültté vált. Nekem is nehéz volt egyfolytában tolerálni az ő allergia okozta esetlenségét. Éjszaka én is sokszor felkeltem, és néha én keltettem fel őt, mert nem vett levegőt. Félelmetes volt.
    Aztán úgy döntött, hogy ebből elég. Az orvost természetgyágyászra cserélte, a cukrot xilitre, a gabonalisztet maglisztre, az állati tejet növényire, és elkezdte inni a parlagfűteát. Nyár közepén, mikor máskor? :D Így átvészeltük a szezon végét. Néha már kacerkodott a gondolattal, hogy nem veszi be a gyógyszert, de nem volt ennyire merész. A következő évben már február-márciusban elkezdett teázni. Júliusban került elő a gyógyszer, de nem adta fel a teázást sem, ekkor már a jövő évi tinktúrának valót is beáztatta.
A 2. évet tinktúrával kezdte, és augusztus végén volt egy hét, amikor újra olyan erőssé váltak a tünetek, mint a gyógyszer szedése mellett korábban, így úgy döntött, hogy tompítja magát újra velük.
A 3. évben, ami a tavalyi volt, már csak tavasszal tinktúrázott, és virágzás előtt kicsit, mert elkezdett folyni az orra, és tüsszentett párat. Amikor nem volt kéznél a tinktúra, lecsípett egy levelet, és elrágcsálta. Mosolygós, szabad, vidám és gyógyszermentes volt. Már kívülről látja ő is az allergiások életét. Rossz látni azt a hihetetlen nyomást, és gyűlöletet, amit a média kelt, a gyógyszeripar hatására. Nem a segítség a céljuk, hanem a profitszerzés. Ez pedig rendkívül bosszantó, és elkeserítő.
20150929_123121.jpg   Összefoglalva tehát a parlagfű hűtő vértisztító, szárító, hurut- és nyálkacsökkentő, lázcsillapító, sebfertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, immunrendszer-erősítő, méregtelenítő, általános szöveti és nyirokrendszer-tisztító, burjánzó szövetet és daganatot gyógyító hatású. Közérzetjavító, erőnlétfokozó, általános erősítő, energizáló és regeneráló hatású. Fertőtlenítő, emésztést fokozó, étvágycsökkentő, vércukorcsökkentő, gyomornyugtató és -erősítő, zsírégető, testsúlycsökkentő, dugulást szüntető. Idegnyugtató, idegerősítő, gombásodás-, allergia- és asztmaellenes hatású, légzéskönnyítő. Féregűző, csökkenti a candidafertőzést. Fokozza a vele együtt beadott növények, gyógyszerek hatékonyságát. Az általános erőnlét fokozása miatt afrodiziákum, potenciafokozó.

     Én úgy vélem, hogy mi nem csupán testek vagyunk, hanem lelkek, és szellemek is, így ha valami hat a testünkre, az nem csak a testünkre hat. Így a parlagfű is, ahogy testben, a lélekben is szünteti a megrekedést (=pangást), az indulatokat (=gyulladást), valamint a burjánzó, mérgezett (=fertőzött) érzelmi és gondolati folyamatokat. Erőssé, állhatatossá (=erőssé) teszi a lelkületet, tágítja az élettér érzetét, csökkenti a korlátoltságot.

Fogyasztható frissen, szárítva forrázva, illóolajként (óvatosan), tinktúra formában, szárított porként felszippantva, kenőcsben, krémben, és szappanban! :)

Ez a bejegyzés ismeretterjesztésként született - habár belelopóckodott némi reklám is -, leginkább azért, mert néhány szappanos társam megkért arra, hogy tegyem közkinccsé a parlagfűvel kapcsolatos tudásomat. Ennek végtelenül örültem, így hamar betűt is öltöttek a gondolataim. Akit pedig érdekel a többi szappankám is, az a facebookon, Életvirág SZERek néven megtalálja.

 

Szeretettel: Zsuzsi

 

Forrás: dr. Kmeth Sándor: Herbárium

A bejegyzés trackback címe:

https://tulipanosladika.blog.hu/api/trackback/id/tr228268740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása